Гледаме българския минисериал „Порталът“ в HBO Max

Гледаме българския минисериал „Порталът“ в HBO Max

  02 May 2024

Минисериалът „Порталът“, продуциран от Българска Национална Телевизия (БНТ), е достъпен в HBO Max. Това е третият поред български сериал, след „Вина“ и „Под прикритие“, който влиза в съдържанието на стрийминг платформата. 

В шест епизода се проследяват приключенията на двамата пътешественици във времето. Пред какви предизвикателства се изправят, как ги преодоляват и как се променя животът им, когато курсът на събитията от миналото сменя посоката си. Несбъднати любови, невъзможни връзки и много обрати и конфликти има в тази заплетена и изключително интригуваща история.

Животът на Крум Бонев (в ролята Велислав Павлов) се преобръща, когато на вратата му се появява неканен гост от миналото – неговият отдавна изчезнал вуйчо – доц. Димо Троянов, по прякор Джингиби, който изглежда все така млад и непроменен. Оказва се, че съществува портал на времето! Крум попада 40 години назад в социалистическа България от 1979 г. Мястото, на което се озовава, и животът, в който се връща, са изключително изненадващи и му коства сериозно усилие да оцелее в чуждата среда. Скоро си дава сметка, че е в точното време, когато би могъл да промени трагичната съдба на семейството си. Но как?

Необяснимата възможност за квантово преминаване в друго време е открита от доц. Димо Троянов – Джингиби (в ролята Александър Кънев) – малко отнесен и ексцентричен университетски преподавател по физика. По същото време, в което Крум Бонев се връща в 70-те години, младият учен се сблъсква с 2019 г., с развитието на технологиите, промененото общество и това, в което се е превърнала онази социалистическа България, която той познава. Уж у дома, а всъщност озовал се в една непозната държава, чието бъдеще преди 40 години никой не е и сънувал.

С разгръщането на сюжета, зрителите ще пътуват между миналото и настоящето. Ще се връщат в средите на тогавашния хайлайф и бляскавия живот на българската естрада. После отново ще се озовават в 2019 г., където доц. Троянов, принуден да крие самоличността си, среща една забележителна жена от своето минало.

„Порталът“ е по сценарий на Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова от „Мирамар филм“, които са изпълнителен продуцент на сериала. Режисьор е Илиян Джевелеков, а оператор – Мартин Балкански. Художник на продукцията е Георги Димитров. Композитор на музиката е Петко Манчев. Кастингът и монтажът са дело на Александра Фучанска. В ролите гледаме: Мария Илиева, Борис Луканов, Христо Мутафчиев, Нели Димитрова, Радена Вълканова, Мария Стефанова, Свежен Младенов, Александър Кънев, Велислав Павлов, Дарин Ангелов, Герасим Георгиев – Геро, Михаил Мутафов, Стефка Янорова, Джулия Бочева, Стефания Кочева и великата Татяна Лолова в последната й филмова роля.

Всички епизоди на минисериала „Порталът“ са налични в онлайн стрийминг платформата HBO Max.

Facebook Comments Box