В Деня на радиото и телевизията ви срещаме с Денис Никифоров /ИНТЕРВЮ/

В Деня на радиото и телевизията ви срещаме с Денис Никифоров /ИНТЕРВЮ/

  07 May 2024

7 май е Международният ден на радиото и телевизията и професионален празник на работещите в тези две сфери. На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. България е сред първите държави, в които радиото започва да се развива. Съобщения се предават още през Балканската война, а 20 години по-късно радиоапаратите стават част от бита. Още от своето създаване радиото се доказва като най-бързото, най-доброто и най-достъпното средство за социално общуване.

 

По този повод ви срещаме с Денис Никифоров – главен редактор на ДИКТОФОН МЕДИЯ и директор на школа Magic Art & Psy, от 2014 г. до 2022 г. е бил част от екипите на Радио Фокус, Агенция за дигитален маркетинг Xplora, медицинско издание Clinica.bg, информационен бюлетин на Програма – достъп до информация, Vesti.bg. Работил е като уеб редактор в БНР – Радио Благоевград и над 2 години като PR в Университетски театър на Нов български университет. От 2019 година е главен координатор за Благоевградска област на кампанията Да изчистим България заедно към bTV Media Group. Към днешна дата е редовен докторант по Позитивна психология към Пловдивския университет, магистър психолог и треньор по личностно и творческо развитие. В своята практика работи с парадигми на позитивната психология, ползва и допълнителни инструменти като медитация и изкуство. Сертифициран ръководител е на позитивен психотренинг и води групи за личностно и творческо развитие. В последните години е реализирал проекти, свързани с не на насилието, развитието на силните страни на характера при младите хора и социални антидрога кампании. Рейки мастер учител и кристалотерапевт е от 2014 година.

 

Здравей, Денис. Честит празник и благодаря, че прие поканата за това интервю?

 

Здравей, Петър. За мен е изключително приятно, когато гостувам в твоята медия. Говорим си на “ти”, защото се познаваме повече от 10 години и искам най-напред да те поздравя по случай твоят рожден ден – бъди здрав, щастлив и все така успешен. Пожелавам верни читатели и още много покорени върхове.

 

Кой празнува днес?

Днес празнува всеки, който го засягат обществените проблеми, независимо от медията, в коята работи. Според мен това трябва да бъде основен фокус на всеки себеуважаващ се журналист.

 

Колко години си част от гилдията?

Вече 10 години. Как лети времето. Няма да забравя първата ми анкета през 2014 година за Свети Валентин и от тогава журналистиката е част от мен.

 

Към днешна дата ти работиш като психолог, намираш ли време да пишеш?

Да, така е. От обществените проблеми се насочих към личните. Взех това решение през 2019 година, когато създадох школа Magic Art & Psy, където осъществявах тренинги по актьорско изкуство, подкаст, творческо писане и поетапно въведох и психологията, като към днешна дата провеждам регулярно тренинги за самооценка, арттерапия с глина, позитивни психотренинги, както и индивидуална работа с деца, възрастни и семейства. Интересът ми към психологията е още преди да бъда журналист. Просто медиите и актьорското изкуство са моите детски мечти, които смятам, че успях да си сбъдна, а психологията е моето призвание, малко като с едното да си закърмен, а другото да развиваш по пътя си. През годините откривам, че трите професии имат своите прилики. В журналистиката се учим да задаваме точните въпроси на точното място, в театъра пък анализираме поведението на героите в дадена пиеса, а психологията съчетава всичко това. Колкото до това дали ми остава да пиша – разбира се, а си имам автори, които освен, че обучавам редовно създаваме стойностни журналистически материали в www.diktofonmedia.com

 

 

Какво дават медиите на един журналист?

От всичко по много /смее се/, наистина много дават медиите. Най-напред незаменими контакти, а след това етика. Да бъдеш журналист и психолог е призвание, емпатия и желание да помагаш.

 

Ти работиш с много деца като ги обучаваш на творческо писане, подкаст?

Да, този тип обучение са съвместни с ДИКТОФОН МЕДИЯ и школа Magic Art & Psу. По този начин тинейджърите виждат какво се случва в реална работна среда. Гордея се много с децата, които са учили при мен. Някои от тях вече се реализираха, а на други тепърва им предстои. Освен тези модулни обучения постоянно провеждам уъркшопи по арттерапия с глина, както и други типове тренинги както за ученици, така и за студенти и възрастни.

 

Какво би казал на студентите, на които им предстои реализация?

Да дойдат на стаж при мен, за да разберат какво означава човек да бъде журналист. Всеки иска да е пред камерата, само че за да се стигне до там е необходимо да се премине през правенето на анкети, репортажи, както и реагиране във внезапни и извънредни ситуации.

 

За какво мечтаеш?

За това да виждам повече добрина и усмивки на лицата на хората. Разбира се мечтая и за съвсем нормалните и ценни неща като здраве, щастие и любов, както за мен, така и за всеки един човек.

 

Разкажи повече за твоят авторски курс “Овладей журналистиката”?

Този курс съществува от 5 години, като вече десетки автори на ДИКТОФОН МЕДИЯ са го завършили. Подходящ е за хора на всякаква възраст и се провежда онлайн в рамките на 3 месеца с ежеседмично предварително уговаряне на график. Най-популярните лица завършили това обучение са Димитър Величков, Елица Амешева и останалите автори на ДИКТОФОН МЕДИЯ.

 

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

Честит празник на радиото и телевизията на всички колеги, но най-вече на верните слушатели, зрители и читатели.

Това е много трудна професия, но когато знаеш, че има хора, които оценяват усилията и ти се възхищават – тогава си струва!

„Днешната дата – 7 май, е Международен ден на радиото и телевизията.

На този ден през 1885 г. в Санкт Петербург Александър Попов представя пред Руското физическо дружество нов, изобретен от него уред, който предава и приема електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Неговият апарат е дал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация, чрез радиовълни.

С него се открива пътя към създаването на други радиоустройства, които позволяват практическо използване на радиовълните. По-късно това води до появата и масовото разпространение на съвременните радио и телевизия.

Със своето устройство с кохерер и електрически звънец с чукче преди 116 г. Попов изпраща от университетска сграда в руския град в друга сграда думите „Хайнрих Херц”, приети чрез морзовата азбука. Председателят на Руското физическо дружество ги приема и възпроизвежда на черна дъска.

По този начин името на Херц става първото съобщение, предадено безжично от разстояние.

Фактът, че не само са излъчвани радиовълни, но и че е предадена някаква информация, според специалистите прави Попов откривател на радиото.

През 1899 г. той включва към уреда и телефонна слушалка, с която слухово се приемат сигналите. В Русия днешната дата се чества като Ден на радиото, а у нас – като Ден на радиото и телевизията.” Честит празник!

Facebook Comments Box