Новите стандарти за столчета за кола. Какво е I-size?

Новите стандарти за столчета за кола. Какво е I-size?

  03 May 2024

За родителите основното съкровище са техните деца, така че въпросът за безопасното им транспортиране е на първо място. От 2019 г. има регламент на Европейския съюз за транспортиране на деца под 12 години и включването на височината на детето като мярка за това – от 40 до 150 сантиметра.

 

Инциденти при употреба на столчета за кола

 

По официални данни е известно, че използването на столче за кола намалява детската смъртност с 54%! Но статистиката говори само в полза на висококачествените столчета за кола, които са произведени в съответствие със стандартите и са преминали всички необходими тестове за  безопасност.

В  европейския съюз е въведен нов стандарт за безопасност  при транспортиране на дете в автомобила R 129 – I-Size. В тази статия решихме да поясним този нов стандарт.

 

Новите групи столчета за кола в Европа

 

Всички сме свикнали да чуваме за групи столчета за кола – това е разделението на моделите според възрастта на детето:

 

  1. Група 0+

 

От 40 до 83 сантиметра или от раждането до 15 месеца възраст;

 

2. Група 1

 

От 76 до 105 сантиметра или от 9 месеца до 4 години на детето;

 

 

3. Група 2-3

 

От 100 до 150 сантиметра или от 3 до 12 години възраст на детето.

 

Стандартът i-Size показва височината на бебето във всяка категория от 40 до 150 сантиметра, тъй като всички деца растат по различен начин. Това значително улеснява избора на точния модел.

 

Комбинирани групи столчета за кола

 

Често групите се комбинират, за да направят столчето за кола по-гъвкаво, но това обикновено се отнася за модели за деца от девет месеца. В Европа е обичайно новородените да се транспортират в специални столчета за кола, които решават не само въпроса за безопасността, но и правилното поставяне на бебето, тъй като крехкият му гръбнак е много чувствителен към стрес.

 

Система за захващане на столчето към седалката на автомобила – ISOFIX

 

Закопчаването на столчето  към  седалката на автомобила се осъществява чрез ISOFIX система. Тя и разработена съвместно със специалисти от Volkswagen и е известен със своята надеждност и лекота на инсталиране: почти невъзможно е да се направи грешка. Понякога в европейските модели можете да намерите допълнително закопчаване Top Tether – така нареченият анкерен колан.

 

Официална стандартизация в Европа на столчетата за автомобила

 

През 1982 г. Икономическата комисия за Европа на ООН приема първия стандарт за столчета за кола – ECE R44/04 , в чието разработване участва Britax Römer. Той установи изисквания за безопасност на материалите и компонентите и също така стана гаранция за преминаване на основни тестове за сблъсък. През 2013 г. този стандарт беше подобрен до i-Size . Столчетата за кола, създадени съгласно този стандарт, трябва да имат ISOFIX монтаж и в допълнение към основните тестове да преминат тестове за страничен удар – SPS.

В момента столчетата за кола се произвеждат според изискванията и на двата стандарта, но с времето се планира пълен преход към по-строгия i-Size. По този начин, когато купувате столче за кола с маркировка ECE R44/04 или i-Size, можете да сте сигурни, че то е висококачествено и безопасно.

 

Тестване в Европа столчетата за автомобила

 

За да получи потвърждение на стандарт в Европа, всеки нов модел трябва да бъде сертифициран от специални органи и да получи специален оранжев стикер, който ще указва държавата, в която са извършени тестовете, името на стандарта, височината/теглото на детето, индивидуален номер и др.

След това тестването на вече пуснати в продажба седалки за автомобили се извършва от независимата организация ADAC (Германски автомобилен клуб), която избира модела, провежда всички необходими тестове и издава експертна оценка. Методите на ADAC за краш тестове са по-строги от тези, изисквани за задължително сертифициране на столчета за кола.

 

В онлайн магазин Tedko.bg ще намерите богато разнообразие от сертифицирани според европейските регламенти столчета за кола от 40 до 150 сантиметра височина. Тук ще откриете столчета за автомобила на Kikka boo, Lorelli, Cangaroo, Moni, KindeKraft  и други световни производители.

 

 

 

 

Facebook Comments Box