Бойлеска – филм за най-възрастния драг куин в Полша с премиера в HBO Max

Бойлеска – филм за най-възрастния драг куин в Полша с премиера в HBO Max

  15 Jun 2023

Горчиво-сладка история за живота, който не се подчинява на възрастта и условностите. Куиър изпълнителят Лула Ла Полака продължава да очаква голямата любов, въпреки че осемдесетгодишното му тяло и светът, който би искал да му лепне етикета “пенсионер”, невинаги успяват да отговорят на желанията му.

Премиерата на “Бойлеска” е на 15 юни по HBO Max

Той вече флиртува със смъртта, но продължава да търси любовта на живота си – осемдесетгодишният куиър изпълнител Лула Ла Полака все още иска да танцува, да се забавлява и да обича. Но болното му и застаряващо тяло се съпротивлява на младежката душа. Какво е чувството да копнееш за нещо, което не можеш да поддържаш? Да жадуваш за любов, когато знаеш, че времето ти почти изтича? Аутсайдер в племето на пенсионерите, цветето на вдъхновението за младите хора, които обаче винаги го оставят малко извън групата си. Лула не принадлежи никъде. Разпънат между спомените за миналото и надеждата за нова връзка, той търси спасение от самотата в света на фантазиите. Не се вписва в никакви роли или поколенчески категории: ежедневието му е между погребални домове и Прайд парадите на гордостта, местата за танци и гей клубовете.

Най-възрастният травестит в Полша грациозно се ориентира в света, който възхвалява младостта, а “Бойлеска” улавя сърдечни моменти от биографията му.

Бъдете любопитни и не бъдете предубедени” беше нашето мото по време на продукцията на филма. Този подход ни отведе до едно забележително човешко същество и по-късно ни позволи да се вслушаме в неговата история. С времето всички разбрахме, че Лула е не само специален човек, но и пример за млада душа, попаднала в капана на старо тяло. Човек, който търси любов и приключения въпреки ролята, наложена му от ориентираното към младежта общество. Духът на Лула и енергията, която той споделя с всички, са оставили своя отпечатък върху нашия монтаж, операторска работа и музика. Изключително съм благодарен за това пътуване и сътрудничеството с невероятно талантливите артисти, които работиха с мен по този проект.”- споделя Богна Ковалчик, сценарист и режисьор на филма.

Нашето намерение беше да направим филм, който да оспори общоприетата представа за възрастните хора. Искахме да забележим един 80-годишен мъж с неговите желания и прозрения такъв, какъвто е днес. Не се интересувахме от история от миналото или илюстрация на спомени от младостта. “Бойлеска” е движен от напрежението между младия дух и остаряващото тяло, енергията, откритостта и стереотипите, наложени от обществото. Усещаме, че представяме на публиката един великолепен, забележителен персонаж на бунтар, мечтател, артист и активист.

Тъй като “Бойлеска” е режисьорски и кинематографичен дебют, за нас, продуцентите, беше от съществено значение да предоставим на творците пространство, в което да могат да разкажат историята на Лула през призмата на своята чувствителност, с голямо внимание към детайлите и визуалната страна на филма.” – допълва продуцента на филма Томаш Моравски.

В главната роля е Анджей Шван, известен още като Лула Ла Полака. Сценарист и режисьор е Богна Ковалчик. Милош Касиура е опертор, а монтажът е дело на Александра Гоуин, Кацпер Плавго и
Кшищоф Командер. Музиката е на Войчех Фрич. По звука на филма работят Лукаш Мудри и Адам Леви.

Продуценти са Томаш Моравски и Катаржина Кучинска за HAKA FILMS; Изабела Лопух, Ханка
Кастелицова и Йоанна Шиманска от страна на HBO Max; Вратислав Шлайер, Якуб Кощал от страна на  Bionaut.
Филмът е продуциран от HBO Max, Haka Films и Bionaut с финансовата подкрепа на Чешкия филмов фонд и Мазовския и Варшавския филмов фонд.

Бойлеска е в HBO Max от 15 юли, заедно с още много тематични заглавия, празнуващи различната любов и правото на самоопределяне.

Facebook Comments Box